Molnár J. 2013.04.25. 13:37

A magaságyás

DSC06394.JPG

Így kezdődött.

Sajnos a magaságyás építéséről nem tudok képet mutatni nektek, mert akkor még nem gondoltam, hogy dokumentálni fogjuk a kertészkedésünket. Ezért csak azt a változatot tudom megmutatni, amikor már készen volt az ültetésre.

Én egy egyszerűbb keretet képzeltem el, pusztán azért, hogy a nálunk szabadon mozgó kutyák ne pisiljék le a zöldségeinket. Peti azonban másképp gondolta. Ha valamit csinálunk, akkor legyen rendes, korszerű... stb. Így aztán a tudományos kertecskénk  a következő "rétegrendekből" áll.

Egy kb 250x130-as méretű téglasor alkotja az alját. Simán a földre rakva egymás mellé, kötőanyag nélkül. Egy ásónyom a belső területből felásva, a fű kitermelve. A felépítmény általunk lepácolt hajópadlóból készült. Belül az oldalai tófóliával kibélelve, és dróttal néhány helyen összekötve a szemközti oldalak, hogy a föld nyomásától ne dőljön szét. A legalján csirkedrót, hogy a pockok ne túrják fel. Aztán kezdődött a feltöltés. Ágak, gallyak a tavaszi metszésből és erre a kiszedett fűcsomók. A tuják, fenyők, bokrok, fák  alól összesöpört lomb. Erre 1 kg meszet szórtunk, mert a tuja kémhatását meg kellett változtatni. Papír tojástartók, az iratmegsemmisítőből összegyűjtött papír egy újabb réteget képezett. Utána jó vastagon komposzt és mindezek megtaposva, tömörítés céljából:-), majd a tetején 20 csomag 50 kg-os virágföld. Nem is annyira bonyolult és nálunk a faanyagon, fólián és virágföldön kívül minden megtalálható volt. Összes költsége kb. 25.000,- Ft.

DSC06399.JPG

DSC06390.JPG

Április 8-án vetettem el az első magokat. Már februárban nyugodtan lehetett volna, de mivel márciusban még tél volt, ezért mindig elmaradt, de talán nem vagyunk nagy késésben.

Természetesen előre terveztünk, hogy mi mellé mit ültessünk, mert nem mindegyik növény szereti egymást. Egy táblázat alapján készítettem ültetési rendet:-) Mint az iskolában:-)

DSC06408.JPG

Zöldbab, zöldborsó korai és késői fajta, fekete sárgarépa:-), sárga sárgarépa, lima bab, retek, kapor, petrezselyem, kelbimbó, lestyán, brokkoli mag, dughagyma, datolya paradicsom és kaliforniai paprika palánta került a földbe.

DSC06420.JPG

DSC06421.JPG

A cukorborsó volt az első mag, amit elvetettem.

DSC06413.JPG

A tél óta gondosan nevelgettünk Tibi papával datolya paradicsom és kaliforniai paprika magot. Mindegyiket az étkezésre vásárolt darabokból szedtük ki és vetettük el. Ilyen szépek voltak már áprilisra.

DSC06418.JPG

A konyhában tartott két cserép snidlinget is kiültettük.

DSC06467.JPG

Egy nagy cserépben telelt át a lestyán, ami az én kedvenc fűszernövényem. Télen is kinn volt a szabadban és áprilisra már ilyen szépen kezdett hajtani.

DSC06429.JPG

Kínai evőpálcikákkal jelöltem mindent és filccel ráírtam, hogy mit vetettem, ültettem. Ezzel kapcsolatban már az első locsolásnál meglepetés ért, mert lemosta a feliratokat. Peti beszerzett később 100 db növény jelölő pálcikát és alkoholos filccel feliratozva már megmaradtak.

DSC06445.JPG

Amíg én vetegettem, addig Tibi papa és Pepe kutya játszottak a kertben:-)

DSC06430.JPG

A kontroll, hogy minden jó helyre került-e:-) Tibi papa meg volt elégedve és a szemle után el is kezdte az első locsolással növeszteni a magokat:-)

DSC06448.JPG

Pepe is elégedett volt:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://pajtak.blog.hu/api/trackback/id/tr815246306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienne Gábriel 2013.04.25. 19:27:12

Hello!

Nahát!Ezt ügyesen és lazán megcsináltátok.Olvasás közben az volt az érzésem,kertész tudománnyal megáldott a barátnőm.Annyira egyszerű,és közérthető a szöveg!Közben pedig a képekkel teljesen nyomon lehet követni a történéseket.A legkedvesebb a kutyus!Ő is részt vett a munkában.Összegezve:harmónia árad a sorokból,és a képekből.Elkezdődött a "mese",várom a további híreket a csöpp kertből!

Ölellek!

Adri

Molnár J. 2013.04.25. 19:38:52

@Adrienne Gábriel: De aranyos vagy:-) Köszönöm a kedves sorokat. Remélem találsz majd mindig valami érdekeset a következő posztokban is:-) Puszit küldök:-)
süti beállítások módosítása