Molnár J. 2017.04.06. 16:36

Magok

dsc08172.jpg

Udvar és kert. Nagymamáéknál az udvar volt a füves, bokros, fás zöld tér, ami a házat körülvette, ahol játszottunk, bújócskáztunk, bicajoztunk. Folytatásában a tyúkudvar kapott helyet az állatokkal. Kert pedig létezett számtalan elkerített egységben. Virágoskert, sziklakert, veteményeskert, haszonkert, gyümölcsöskert, szőlőskert, előkert, hátsó kert, zártkert, díszkert, rózsakert, gyakorló kert, iskola kert… tudnánk folytatni még a felsorolást.

Itt Budapesten, csak azt hallom, hogy „kertes házunk van”, „kimegyek a kertbe locsolni”, „a kertben ülünk le ebédelni”, „a kerti bútorunkat a füves részre tettük”…  Az udvar szó, mintha kikopott volna.  Pedig valószínű, hogy pusztán arról van szó, hogy ezek a térrészek összemosódtak. Mára a zöldséges és  fűszerkert is a díszkert része lett. Rózsák keverednek a levendulával, káposzták csücsülnek az őszi krizantémok mellett, kősziklák között pozsgásokkal együtt nevelődik a szurokfű és a rozmaring, ablakokba költözött a petrezselyem, teraszokra, balkonokra a paradicsom.

A Construmán a kert szekciót minden évben meglátogatom. Viszem a fényképezőgépemet és kattogtatok. A benyomások a legfontosabbak számomra.  Szerencsére a kertépítő verseny állandóan új színeket és formákat vonultat fel. Érdekes tematikát választanak újra és újra. Előre nem szoktam tájékozódni, próbálom kitalálni, hogy mi lehet a standok között a kohézió. Idén azt láttam, hogy egyre természetesebb lett mindennek az összképe. Csak jól ismert, tradicionális virágok kerültek a kompozíciókba ÉÉÉÉS zöldségek is.  Kert és udvar összeért! – gondoltam.  Láttam a karalábét és salátát az almafával, büdöskét a paradicsommal egy „ágyban” feküdni.

Fotóztam lelkesen mindent. Egy fiatal srác lépett oda hozzám, hogy a szokásos szavazólapot a kezembe nyomja. Megkérdezte, elmondja-e a versenyterületük koncepcióját. Mosolyogtam,  mert amikor az ő növényeiket néztem, akkor jöttem rá, hogy mi is lehetett a kapcsolódás, a kiírás szerinti "hívószó".  Igazi mesélős, narratív kertrészt láttam. MAGVETÉS - árulta el a varázsszót.

Az jutott eszembe, hogy mennyire el vagyunk kényeztetve! A kertészetekben, szupermarketekben, benzinkutakon, virágboltokban készen kapjuk már a kertünket. Csak ültetni kell. Vetni szinte nem is. Még a füvet sem. Pedig minden eredője a mag… és annyira jó látni, hogy ebből a sokszor szinte láthatatlan pici szemből egy új élet fejlődik.

Szép volt! Ha arra jártok, nézzétek meg!

dsc08175.jpg

dsc08156.jpg

dsc08157.jpg

dsc08158.jpg

dsc08131.JPG

dsc08137.jpg

dsc08141.jpg

dsc08144.jpg

dsc08146.jpg

dsc08147.jpg

dsc08149.jpg

dsc08152.jpg

dsc08153.JPG

dsc08160.jpg

dsc08162.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pajtak.blog.hu/api/trackback/id/tr9712406137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása