bemutato1.jpg

Új naptárak, új idők, új munkák, fontos dátumok, lefoglalt időpontok, születés- és névnapok, évfordulók, ismétlődő feladatok… régi emlékek… mind egy helyen.
Asztali naptárak, határidőnaplók, számítógépes és telefonos emlékeztetők, táskában lapuló jegyzetelnivalók. Az év első napjaival készen állnak arra, hogy velük együtt igazgassuk majd a következő évünket. Én is átírtam, beírtam, aláhúztam, új fejezetet nyitottam, dossziéba hajtogattam. Egy délutánt ezzel töltöttem… és közben csak nagymama egyszerű fali naptárát láttam magam előtt.
December utolsó napjaiban megérkezett hozzá a Nők Lapja. Alig vártuk, hogy a postás letegye az előszobaasztalra. Nem jött tovább, csak éppen benyújtotta a szép karácsonyi képeslapokkal együtt. Azonnal a közepénél nyitottuk ki az újságot. A dupla oldalon elmaradhatatlanul követte az évek múlását a naptár. Ügyesen kihajtogattuk a két kapcsot, ami az összes lapot egy köteggé fogta és kiemeltük az aktuális díszes, színes oldalt.
A konyhában a szék fölé egy kis falipolcot szerelt nagypapa. Női kezek szép csipketerítőt horgoltak rá és ezen állt a fakávájú rádió. Alatta a hófehér falon pedig négy rajzszöggel tűzve a falinaptár. Éppen vállmagasságban, szem előtt. Aki oda leült, az szemezgethetett az aktuális időpontokból, mi gyerekek pedig a különleges nevekből. Ábel, Genovéva, Titusz… kezdtük januárral, Ajtony, Matild... folytattuk tavasszal és jöttek a Titanillák, Ellák, Lukréciák…
különleges nevek, egyszerű élet, változó naptár,… cserélhető évek. A fontos családi dátumok imakönyvbe, vagy a szekrényajtó belső felére lettek tintaceruzával „örökreírva”… mint nagyszüleim: Géza született 1901. Margit született 1911-ben, egy másik szekrény másik ajtaján József született 1907, Mariska született 1912… ezek az ajtók sajnos régen bezárultak, de a mi családi kalendáriumunk rubrikái még őrzik őket… és egészen biztos, hogy 2018-ban is elkísérnek bennünket… nos, akkor kezdhetjük is az évet… Ábel, Genovéva, Titusz…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajtak.blog.hu/api/trackback/id/tr2913531455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pavlinka 2018.01.04. 19:21:52

Ennél jobb naptár és emlékeztető azelőtt nem is kellet senkinek,mint egy szekrény ajtó,vagy ima könyv,biblia...úgy látszik ez volt a "divat" mindenfelé :)

Molnár J. 2018.01.04. 19:45:08

Az igazán fontos dolgok elfértek egy imakönyvben, vagy szekrény ajtón... ma már nem így van. Annyi adat, kód...stb van, hogy komoly feladat számon tartani.
süti beállítások módosítása